Voorwaarde
Voordat je überhaupt je woning verhuurt, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zodra je jouw vakantieverhuur meldt, ga je automatisch akkoord met onderstaande voorwaarden. Lees deze dus goed door.
- De woning heeft officieel de bestemming wonen
- Uitsluitend verhuur door hoofdbewoner
- Uitsluitend incidentele verhuur
- Maximaal 60 dagen per kalenderjaar
- Toeristenbelasting en inkomstenbelasting betalen
- Toestemming van VvE of verhuurder
- Maximaal 4 personen
- Geen overlast
- Een brandveilige woning of woonboot
Let op: bij gelijktijdige vakantieverhuur van meerdere woningen in een pand gelden strengere brandveiligheidseisen
Vanaf 1 oktober moet je je dus altijd melden voordat je je woning gaat verhuren via www.amsterdam.nl/vakantieverhuur. Dit melden van vakantieverhuur gaat via DigiD. DigiD staat voor Digitale Identiteit en met deze DigiD kun je inloggen op websites van de overheid en zorg. Mocht je nog geen DigiD hebben, vraag deze dan hier aan. (https://www.digid.nl/)
Het is belangrijk dat je de verhuur meldt vóór het moment dat jouw gasten arriveren. Het enige wat je hoeft te melden is de periode dat je jouw woning verhuurt. Meld je jouw verhuur niet, dan kun je een boete krijgen van €6.000 euro en deze kan oplopen tot €20.500 als je niet aan alle voorwaarden voldoet.
Heb je een melding gemaakt en gaat de verhuur onverhoopt toch niet door? Zorg er dan voor dat je een bewijs hebt waarmee je de annulering kunt aantonen. Je kunt een melding achteraf namelijk niet zelf wijzigen. Het zou zonde zijn als je hierdoor verhuurdagen misloopt, dus bewaar alles goed. Na afloop van de melding krijg je een bevestiging per e-mail.
Worden mijn persoonlijke gegevens gedeeld met de gemeente Amsterdam?
Airbnb belooft dat de bescherming van persoonlijke gegevens van de gebruikers de hoogste prioriteit heeft. Dat deze ingebouwde nieuwe feature een automatisch systeem is, wil niet zeggen dat ook jouw gegevens automatisch met de gemeente worden gedeeld. Mocht je een uitzondering hebben aangevraagd voor verhuur van meer dan 60 nachten en deze is goedgekeurd, dan is het net iets anders. Je gaat er op dat moment mee akkoord dat bepaalde data wat betreft jouw vakantieverhuur wordt gedeeld met verschillende partijen. Denk hierbij aan de lokale autoriteit, overheidsinstellingen, regelgeving of rechtshandhaving autoriteiten en/of rechtbanken.
Vakantieverhuur in Amsterdam – 60 dagen limiet
De aanpassing wat betreft het vakantieverhuur geldt alleen in Amsterdam. Mocht je woningen buiten Amsterdam verhuren, dan gaan deze regels niet op en blijft jouw reseveringskalender openstaan na 60 ‘nachten’. Je kunt met deze nieuwe regel helaas niet zomaar één of twee daagjes overschrijden. Mocht je nog drie dagen open hebben staan in jouw verhuurkalender, dan kunnen potentiele huurders ook maar drie dagen reserveren. Helaas is dit nieuwste systeem wat vakantieverhuur in Amsterdam betreft vrij streng. Maar he, het is voor een goed doel. Zo blijft het een stuk overzichtelijker en worden illegale hotels snel uitgeroeid. Zo hebben de toeristen een prettig verblijf, krijg jij meer boekingen door minder aanbod én blijft de stad voor onszelf ook een beetje leefbaar. Win-win-win dus!
Het kan zijn dat je toestemming heb voor meer dan 60 verhuurdagen per jaar. In dit geval gelden er net iets andere regels. Je kunt hiervoor een vrijstelling aanvragen. Als dit allemaal is goedgekeurd, dan zal jouw verblijf op Airbnb niet meer gesloten worden voor reservering na 60 nachten. Via deze link kun je een vrijstelling aanvragen en er zo voor zorgen dat het vakantieverhuur van jouw woning in Amsterdam langer mag duren dan de vastgestelde 60 dagen.
Overige regels
Er is de laatste tijd een hoop te doen rondom Airbnb in Amsterdam. In de media hoor je veel over ‘illegale hotels’, en de fikse boetes die opgelegd worden. Hierdoor zijn veel mensen huiverig geworden om hun woning te verhuren wanneer zij zelf op vakantie zijn. Terwijl deze vakantieverhuurders helemaal niet vallen onder de probleemgroep ‘illegale hotels’. Belangrijk is dat er onderscheid wordt gemaakt tussen de legale en illegale verhuur van je woning in Amsterdam. Je kan je namelijk prima houden aan de regels vakantieverhuur Amsterdam, en nog steeds geld verdienen met je woning. Wij scheiden voor jou het kaf van het koren, en vertellen hoe een legale verhuurder verschilt van de illegale variant:
Je houdt je aan de regels vakantieverhuur Amsterdam als je:
-
Je woning maximaal 60 dagen per jaar verhuurt
Bijvoorbeeld wanneer je op vakantie of zakenreis bent. De meeste mensen zullen niet meer dan 60 dagen in het jaar weg van huis zijn, en zullen zich netjes houden aan deze regel. Toch was er veel kritiek. Veel verhuurders hadden lak aan deze bovengrens. In december vorig jaar sloten Amsterdam en Airbnb daarom een nieuwe unieke overeenkomst. Onderdeel van deze overeenkomst is dat Airbnb een dagenteller heeft geïntroduceerd. Hiermee wordt bijgehouden hoeveel van jouw 60 dagen zijn gebruikt voor vakantieverhuur. Zijn je 60 dagen op? Dan wordt je advertentie automatisch gepauzeerd tot het volgende kalenderjaar. Hiermee worden de omstreden illegale hotels een hak gezet. Ze kunnen immers niet meer hun verkapte hotel het hele jaar door verhuren via Airbnb. Airbnb en de gemeente Amsterdam streven ernaar om vergelijkbare overeenkomsten, onder dezelfde voorwaarden, af te sluiten met andere woningverhuur platforms. Zo kunnen ze voorkomen dat illegale verhuur zich voortzet op andere kanalen.
Jij als legale vakantieverhuurder hebt hier alleen maar profijt van. Het aantal advertenties zal afnemen, waardoor de nachtprijzen stijgen.
Als je een bed & breakfast of short stay vergunning hebt, gaat deze regel niet op. Vragen? Neem dan contact op via 020 210 6101 of mail naar service@bnbmanager.nl.
-
Je woning verhuurt aan 1-4 personen tegelijk
‘Hoe meer zielen, hoe meer vreugd’ gaat niet altijd op. Zo ook bij vakantieverhuur in Amsterdam. Landelijk verschilt het maximale aantal personen dat een vakantieverhuurder mag verwelkomen. In Amsterdam is dit vastgesteld op 4. En dat is maar goed ook. Want laten we eerlijk zijn: je vindt het zelf ook prettiger als er niet teveel mensen in jouw woning verblijven.
-
De woning jouw hoofdverblijfplaats is
Een van de grote kritieken op Airbnb in Amsterdam is dat het de woningmarkt verstoort, omdat vastgoed-investeerders massaal woningen opkopen om ze te verhuren aan toeristen. Daarom is deze regel in het leven geroepen. Wanneer de woning die je verhuurt niet jouw hoofdverblijfplaats is, mag je het niet verhuren. Om deze (en andere) regels te handhaven is er een speciaal meldpunt in het leven geroepen door de gemeente Amsterdam. Hier kunnen buren bij de gemeente aangeven als zij het vermoeden hebben dat er illegaal verhuurd wordt.
-
Netjes je belasting betaalt
Over de inkomsten uit vakantieverhuur moet je toeristen- en inkomstenbelasting betalen. Toeristenbelasting wordt door Airbnb maandelijks afgedragen, en zit in je nachtprijs verwerkt. Daar heb je dus geen omkijken naar. Interessant feitje: over 2016 kan de gemeente Amsterdam rekenen op zo’n 8,2 miljoen euro’s aan toeristenbelasting van Airbnb.
Inkomstenbelasting betaal je over 70% van de huurinkomsten. Enige kosten die je maakt mag je hier van aftrekken. Dit doe je elk jaar bij je aangifte Inkomstenbelasting. Wij kunnen je hier meer over vertellen. Kijk voor meer informatie ook op de website van de Belastingdienst.
Natuurlijk moet je woning wel veilig zijn voor het uitzonderlijke geval dat er brand uitbreekt. En niet alleen wanneer er gasten zijn. Jij wil ook zeker weten dat je een werkende rookmelder heb hangen, toch? Als je jouw woning via bnbmanager verhuurt, zorgen we er in ieder geval voor dat er een rookmelder en brandblusser aanwezig is.
-
Jouw gasten geen overlast bezorgen
Amsterdam is een populaire bestemming voor feestvakantievierders. Gelukkig kan je bij Airbnb gasten op voorhand screenen, door hun eerdere recensies te bekijken en hun profiel in te zien. Zo voorkom je herrieschoppers in jouw huis. Toch is er altijd een kans dat gasten zich niet netjes gedragen. Hiervoor heeft Airbnb een neighbourhood tool waarmee buren overlast kunnen melden. Bij bnbmanager zijn we ook altijd bereikbaar voor buren, om overlast snel aan te pakken. We raden aan om vantevoren met je buren in gesprek te gaan. Vertel ze over je plannen om je woning tijdens je vakantie te verhuren. Zo voorkom je klachten.
Vragen over vakantieverhuur in jouw gemeente
Woon je niet in Amsterdam en ben je benieuwd welke regels er gelden in jouw gemeente? Bekijk dan eens deze pagina van Airbnb over verantwoord verhuren. Hier wordt geschreven over regels, maar ook waar je nog meer aan moet denken zoals veiligheid, overlast voor eventuele buren, verzekeringen en meer. Gebruik deze pagina als leidraad, niet als juridisch advies.
En dat is het! Gelukkig valt het allemaal nog wel mee. Als jij nu al je huis verhuurde, dan was dit al onder de voorwaarden die hierboven gesteld worden. Maak je vooral niet te druk en meld je vakantieverhuur bij de gemeente, dan kan er niets mis gaan.
Kijk voor meer veelgestelde vragen op de website van Gemeente Amsterdam.