Koningsdag; de leukste feestdag van het jaar

Koningsdag; de leukste feestdag van het jaar

Koningsdag. Beeld door ANP

Nog twee weken en dan kleurt heel Nederland weer oranje. Koningsdag is in Nederland toch wel hét feest waar iedereen aan meedoet. Kinderen verkopen spulletjes op de vrijmarkt, er worden spelletjes gedaan op straat, volwassenen duiken de kroeg in of bouwen een feestje op straat, ontelbaar veel festivals vullen de parken en industrieterreinen. Naast al dit feestgedruis wordt de stad ook overspoeld met toeristen.

Hoewel we elk jaar op 30 april nog een enkele verdwaalde toerist over de grachten zien struinen op zoek naar een feestje, is 27 april ondertussen goed doorgekomen. Bij uitstek dus de dag om je huis of een kamer te verhuren. De vraag naar een woning in de week van Koningsdag is gigantisch en een logisch gevolg is dat de verhuurprijs omhoog schiet.

Vier Koningsdag samen met jouw gasten

In 2018 verbleven ruim 31.000 gasten tijdens Koningsdag via Airbnb in Nederland. Samen zorgden deze gasten voor zo’n 2 miljoen euro aan inkomsten. De 9.000 hosts ontvingen gasten uit 100 verschillende landen waarvan 50% bestond uit Nederlanders, Duitsers en Engelsen.

Feest jij mee in de oranje menigte en ben je van de uitspraak ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’? Stel je huis dan open en laat jouw gasten misschien zelfs aansluiten. Je zult ze zeker de dag van hun leven bezorgen. Er is geen betere manier om iets te ondernemen dan met een local, toch?

What to do

Zoals hierboven geschreven viert iedereen Koningsdag en daarom zijn er ontzettend veel dingen te doen. Voor ieder wat wils dus.

Reserveer jij de oranje tompoucen al bij de bakker zodat je er niet naast grijpt, maar ben je dan nog niet uitgegeten? Tijdens Koningsdag mag iedereen op straat dingen verkopen. Dit betekent dus ook dat de thuiskoks zich van hun beste kant laten zien. Saté, pannenkoeken, koekjes, andere special dishes, noem maar op. Ben je helemaal voldaan, dan kun je ook nog op elke straathoek een biertje krijgen!

Als je iets op de kop wil tikken voor weinig, sta dan voor dag en dauw op om de vrijmarkt af te struinen. Vooral vroeg op de ochtend vind je pareltjes voor weinig. Wie maakt ze los?

Op de Amsterdamse grachten is het een groot feest. De grachten zelf liggen vol met bootjes, aan de kade en op de straten ziet het oranje van de mensen. Letterlijk overal is muziek en gezelligheid te vinden.

Als laatste kun je in Amsterdam ook kiezen uit meerdere festivals. Zo kun je dit jaar o.a. naar: Kingsland, Loveland van Oranje, Oranjebloesem, Cartel en Urban Music Festival.

Beeld: ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *