Toekomst Airbnb in Amsterdam

Toekomst Airbnb in Amsterdam

Je kunt er de laatste weken niet meer om heen: de impact van Airbnb op Amsterdam. Zo kwamen er voor het eerst cijfers van een onafhankelijk bureau over het verhuurplatform. Deze cijfers lieten een ongelooflijke groei zien. Daarnaast opperde burgemeester van der Laan de suggestie om vakantieverhuur, shortstay en bred&breakfast ook toe te staan voor sociale huurwoningen. Doordat Airbnb zo’n grote speler is geworden en de groei niet lijkt te stuiten, moet er worden nagedacht over de plek van het verhuurplatform in Amsterdam. Wij kijken alvast vooruit.

Vakantieverhuur voor elke Amsterdammer & betere verspreiding van massatoerisme

1. Verbieden is zinloos. Airbnb wordt door tegenstanders nog vaak gezien als één van de oorzaken van de problemen die massatoerisme veroorzaken in Amsterdam. De leefbaarheid van de stad zou in het geding zijn. Echter zorgt Airbnb juist voor een betere verdeling van toeristen door de hele stad, waardoor de toeristische druk beter wordt verspreid. Ook blijven toeristen gemiddeld langer in een Airbnb dan in een hotel. Doordat ze meer tijd hebben te besteden, zullen ze niet alleen afgaan op de toeristische hoogtepunten.

2. Regulering de sleutel tot duidelijkheid. Een goede regulering komt iedereen ten goede, de gemeente, de inwoners, de verhuurder en de toeristen. En vergis je niet, Amsterdam heeft ook al regulering voor vakantieverhuur, shortstay en bed&breakfast. Deze regulering betekent dat, onder bepaalde voorwaarden, Airbnb expliciet legaal is. Dit geheel in lijn met de strikte aanbeveling van de Europese unie. Die pleit er voor bedrijven uit de deeleconomie niet te verbieden, vanwege hun positieve effect op de economie.

3. Tijdelijke verhuur van woning in Amsterdam voor iedereen mogelijk maken. Tot nu toe konden alleen mensen met een eigen woning profiteren van het succes van Airbnb. Tijdelijke verhuur van een sociale huurwoning is namelijk verboden. En dat is zuur. Amsterdamse Airbnb hosts hebben in 2015 namelijk, gemiddeld, 3800 euro verdiend. Zij verdienen aan het toerisme en dit moet eigenlijk voor elke Amsterdammer mogelijk zijn. Burgemeester van der Laan is één van de voorstanders om ook mensen met een sociale huurwoning de mogelijkheid te geven voor vakantieverhuur, shortstay en bed&breakfast. Woningcorporatie De Key voegt daadwerkelijk de daad bij het woord en wil tijdelijke verhuur mogelijk maken voor bewoners van het studentencomplexen die ze verhuren.

4. Airbnb als oplossing voor het groeiend toerisme in Amsterdam. Dat wordt langzamerhand duidelijk. De verspreiding van de toeristen over tijd en ruimte en de enorme boost die het geeft aan de gehele lokale economie zullen de argumenten worden om Airbnb de plek te geven in Amsterdam die het verdiend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *