Woning verhuren en onderhouden

Woning verhuren en onderhouden

Woning verhuren

We kunnen wel stellen dat er tot nu toe geen betere tijd is geweest om je woning te verhuren als huiseigenaar. Als je je woning verhuurt, is onderhoud en reparatie een ongoing business. Wij kunnen de schoonmaak, boekingen en nog veel meer voor je regelen, maar je blijft zelf verantwoordelijk voor jouw woning. Voordat je jouw woning gaat verhuren is het dan ook praktisch om goed bewust te worden wat er van jou wordt verwacht als huiseigenaar.

Als verhuurder heb je de neiging om vooral te zorgen voor je persoonlijke eigendommen, maar de veiligheid van jouw gasten is minstens zo belangrijk. Wat je zelf minimaal hoopt tegen te komen is warm, stromend water, een schoon huis, een bed en vooral geen gevaarlijke situaties. Nu ben ik eens gaan rondspeuren en heb ik voor jullie een checklist gemaakt welke je kunt gebruiken als je een (half)jaarlijkse ronde gaat doen door jouw woning. Niet alleen voor je gasten erg prettig, maar natuurlijk ook voor jou zelf!

De grote woning verhuren-checklist

Keuken
– Check het kitwerk en doe dit waar nodig opnieuw
– Boen je tegels zodat er geen spetters of andere viezigheid meer opzit
– Haal alles uit de (koel)kast en sop deze helemaal uit
– Ontdooi je vriezer
– Koppel de sifon los en leeg deze. Check daarna of er ergens verstoppingen zitten in de leiding waardoor het water moeilijker wegstroomt

Badkamer
– Check ook hier het kitwerk en doe dit waar nodig opnieuw
– Kijk kritisch naar het tegelwerk en overweeg deze bij echte aftakeling te vervangen
– Bekijk de afvoerputjes en zorg dat eventuele verstoppingen worden opgelost
– Gaan de handdoeken al een tijdje mee? Overweeg dan nieuwe, zachte handdoeken aan te schaffen
– Bekijk alle sanitaire voorzieningen op lekkages en verhelp deze

Slaapkamer & zolder
– Vervang oud beddengoed
– Draai de matrassen en vervang deze wanneer je er zelf ook niet meer warm van wordt
– Controleer op vochtplekken en eventuele wespen/bijen nesten

Meubels
– Controleer meubels op vocht- en schimmelvlekken en vervang deze of reinig ze goed. Plaats eventueel een luchtontvochtiger om het probleem in de toekomst voor te zijn

Overig
– Ontlucht de radiatoren
– Maak de barbecue schoon voor het zomerseizoen begint
– Zorg dat het onkruid weg is van je balkon of tuin
– Reinig je huis d.m.v. een stoomreiniger en dood de bacteriën op tegels en in tapijten en bekleding

Vergeet ook deze punten niet

Gas & elektriciteit
Zorg dat je minstens 1 keer per jaar de gas en elektra checkt. Als je ergens slijtage opmerkt kun je dit direct (laten) maken.

Brandveiligheid
Test de rook- en koolmonoxide detectoren of deze nog werken en vervang de batterijen waar nodig. Check een eventuele brandblusser op de houdbaarheidsdatum.

CV ketel
Door het regelmatig checken van de CV ketel ben je problemen voor. Doe dit in de zomer en jij en je gasten zitten er in de winter warmpjes bij.

Verf
Bekijk of het schilderwerk ergens bijgetipt moet worden of doe het opnieuw als het schilderwerk niet meer te redden is met een klein likje verf.

Gebruik deze checklist om gedurende het jaar je woning te checken of veiligheid en hygiëne. Zo hoef je niet alles in 1 keer te doen, blijft je woning helemaal up to date en kun je met een gerust hart je woning verhuren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *