Zelf een bed and breakfast beginnen doe je zo

Zelf een bed and breakfast beginnen doe je zo

Stel, je hebt een extra etage, souterrain of ruime zolder waar je niets mee doet. Daarnaast heb je zin om wel wat extra geld te verdienen. Dan is een eigen b&b’tje runnen wel wat voor jou! Een bed and breakfast beginnen in Amsterdam is heel simpel. Je vult een formuliertje in bij de gemeente, en… that’s it. Maar hoe zorg je ervoor dat je het ook netjes volgens de regels doet? Dat is een stukje ingewikkelder. Gelukkig zijn wij er om je daarbij te helpen. Hoe je het beste een bed and breakfast begint én houdt, doe je namelijk zo:

Bed and breakfast beginnen – de voorwaarden van gemeente Amsterdam

Voordat je overweegt een bed and breakfast te beginnen, moet je goed kijken of je aan de voorwaarden voldoet. De gemeente eist namelijk dat:

  • De woning officieel de bestemming ‘wonen’ heeft, en dat jij ook de hoofdbewoner bent (en blijft).
  • Je zelf de bed and breakfast exploiteert.
  • De bed and breakfast geen zelfstandige woning is, maar onderdeel van jouw woning.
  • Maximaal 40% van het woonoppervlak gebruikt wordt voor de bed and breakfast.
  • Vaste slaapkamers voor gasten zijn aangewezen, binnen je woning (dus niet afgescheiden in een bijvoorbeeld een schuur of buitenhuis).
  • Je een hotelregister bijhoudt (je noteert naam/woonplaats, datum van aankomst/vertrek en type ID-bewijs van je gasten).
  • Je maximaal vier gasten tegelijk ontvangt.
  • Er geen alcohol tegen betaling wordt geschonken.
  • Je belasting betaalt over je bed and breakfast (5% toeristenbelasting & inkomstenbelasting).
  • Je van tevoren bij je stadsdeel meldt dat je een bed and breakfast begint.

Voor meer informatie over het starten van een bed and breakfast ga je naar de pagina van gemeente Amsterdam.

Jouw eigen bed and breakfast beginnen

Als dit alles geen probleem is voor jou, kan je beginnen! Tijd om je bed and breakfast volledig in te richten om je gasten comfort te bieden. Zorg in ieder geval voor een comfortabel bed en een schone en makkelijk toegankelijke badkamer. Dan rest je alleen nog een lekker ontbijtje op tafel te zetten om je bed and breakfast compleet te maken. Kijk hier voor alle voorwaarden en eisen van de gemeente, en voor het formulier om je bed and breakfast aan te melden.

Wil je graag een bed and breakfast in je woning, maar heb je niet altijd de tijd om hem daadwerkelijk te runnen? Dan kunnen wij je helpen! Wij kunnen je gasten screenen, inchecken en zorgen dat ze een schoon bed and breakfast aantreffen en achterlaten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *